Η Continental συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων στον κόσμο με την υποστήριξη της Vodafone μέσω της νέας πλατφόρμας παρακολούθησης ελαστικών, ContiConnect. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν το Ίντερνετ των πραγμάτων (IoT) για τη σύνδεση των στόλων ( εμπορικών οχημάτων ) στην πλατφόρμα παρακολούθησης ελαστικών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των οχημάτων.

Το ContiConnect αναπτύσσεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη με τον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει.

Η ContiConnect μεταδίδει δεδομένα θερμοκρασίας και πίεσης ελαστικών σε μια κεντρική δικτυακή πύλη μέσω του ασύρματου δικτύου, επιτρέποντας στους διαχειριστές στόλων να παρακολουθούν συνεχώς τα δεδομένα για το σύνολο του στόλου τους. Εάν αναφέρονται δεδομένα χαμηλής θερμοκρασίας ή υψηλής πίεσης, το σύστημα αποστέλλει αυτόματα ειδοποίηση στον οδηγό και τον κεντρικό διαχειριστή στόλου, παρέχοντας συστάσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Η νέα πλατφόρμα συμβάλλει στην αποφυγή δαπανηρών διακοπών και ατυχημάτων που αφορούν τους εμπορικούς στόλους και μεγιστοποιεί το χρόνο λειτουργίας του οχήματος. Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας Vodafone μεταδίδει τα δεδομένα με ασφάλεια, αξιόπιστα σε πραγματικό χρόνο σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Ο διευθυντής ψηφιακών λύσεων της Continental, Michael Neuheisel, δήλωσε: “Η ContiConnect παρέχει στους φορείς εκμετάλλευσης στόλου εμπορικών οχημάτων, όπως εταιρείες μεταφορών, λεωφορείων ή κατασκευαστικών εταιρειών, μεγαλύτερη διαφάνεια στις δραστηριότητες διαχείρισης στόλου και τους επιτρέπει να παρακολουθούν ψηφιακά τα ελαστικά των οχημάτων τους . Τα καταγεγραμμένα δεδομένα βοηθούν τους διαχειριστές στόλου να μεγιστοποιήσουν το χρόνο λειτουργίας του οχήματος και να μειώσουν το κόστος συντήρησης και τα καύσιμα. ”

Ο διευθυντής της IoT της Vodafone, Στέφανο Γκεστάουτ, δήλωσε: “Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το IoT μπορεί να κάνει πραγματικές διαφορές σε τόσα πολλά απροσδόκητα μέρη. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι οδηγοί φορτηγών αντιμετωπίζουν λιγότερες βλάβες και ατυχήματα που σχετίζονται με τα ελαστικά – καθιστώντας τους δρόμους ασφαλέστερους για κάθε χρήστη του οχήματος. ”

Οι ειδικοί αισθητήρες παρακολουθούν συνεχώς τα δεδομένα πίεσης και θερμοκρασίας των ελαστικών και τους μεταδίδουν σε μια μονάδα δέκτη. Στη συνέχεια, η μονάδα δέκτη μεταδίδει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στο διακομιστή της Continental, όπου το αναλύει ένα πρόγραμμα λογισμικού. Αν κάποια από τις τιμές είναι κρίσιμη, το ContiConnect στέλνει μια ειδοποίηση, ώστε ο διαχειριστής στόλου να μπορεί να δράσει.

 

Στην οικολογική γρήγορη λωρίδα

Η ContiConnect θέτει εμπορικά οχήματα στην οικολογική γρήγορη λωρίδα. Οι τακτικές ροές δεδομένων που αποστέλλονται στους διαχειριστές στόλου τους βοηθούν να προγραμματίσουν τις αλλαγές και τη συντήρηση των ελαστικών πολύ πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την επιχειρησιακή απόδοση και τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Η παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών συμβάλλει επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς τα ελαστικά που λειτουργούν με τη βέλτιστη πίεση εξοικονομούν καύσιμα και μειώνουν την παραγωγή CO2 των επαγγελματικών οχημάτων. Για παράδειγμα, ένα ελαστικό που λειτουργεί με πίεση μόλις 80% χρησιμοποιεί περίπου 0,9 λίτρα περισσότερο καύσιμο για κάθε 100 χιλιόμετρα που κινούνται. Σε μια μέση απόσταση που καλύπτεται από 120.000 χιλιόμετρα το χρόνο, δηλαδή 1.080 λίτρα περισσότερο καύσιμο που καταναλώνεται για κάθε ελαστικό. Έτσι, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, η ContiConnect βελτιώνει επίσης την κερδοφορία του εμπορικού στόλου.

Παγκόσμια ευελιξία στο Διαδίκτυο των πραγμάτων

Το σύστημα μεταδίδει δεδομένα μέσω SMS ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οπότε ο οδηγός δεν χρειάζεται να διαθέτει μονάδα απεικόνισης στο θάλαμο . Και το παγκόσμιο δίκτυο Vodafone εξασφαλίζει ότι οι διαχειριστές στόλου έχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για όλα τα οχήματά τους που κυκλοφορούν στο δρόμο.